Lucrarea Muzicală

“Cântați Domnului o cântare nouă!”

 
De-a lungul anilor atât predicarea Cuvântului cât și cântarea de laudă, s-au împletit și au constituit o jertfă de bun miros adusă Domnului Dumnezeu.
În biserica Betel Dumnezeu ne-a binecuvântat atât cu frați care au avut daruri din partea Domnului de a conduce și dezvolta lucrarea muzicală, cât si cu potențial uman, tineri, frați și surori care să formeze formațiile care au slujit în biserica Domnului din Betel.
Indiferent de grupul muzical care cantă în biserică, scopul rămîne același: “să ne închinăm Domnului cu cântece care să il glorifice pe El și să încurajăm biserica să se închine împreună cu cei care cântă în față“.

 

Corul mixt

Lucrarea muzicală a corului mixt, din primăvara anului 2017, este coordonată de Daniel Zah, alături de frații Achim Pele, Daniel Icobescu și Georgel Dumitrașcu. În toată această perioadă lucrarea a progresat, s-a lucrat la îmbunătățirea repertoiul , iar numarul coriștilor a crescut. În ultimul timp mulți din tinerii bisericii s-au alăturat corului mixt, prezența lor aducând o și mai mare prospețime în închinarea corului.
Corul slujește aproape în fiecare duminică în biserică, participând și la evenimente care se desfășoară în afara bisericii. Ultimile evenimente la care corul bisericii noastre a luat parte au fost evanghelizările de la Biserica din Reșița, Curtici, Biserica nr.2 Timișoara.
De asemenea corul bisericii noastre participă regulat la evenimente corale sau acolo unde este invitat să formeze ansambluri corale. Ultimile evenimente la care a participat au fost: Festivalul Coral „Zilele Muzicii Sacre” ediția a XXX-a, Decembrie 2019 și în proiectul corurilor reunite „Maranata”, cântând la Ateneul Român din București „Imnuri de laudă spre Domnul din ceruri.”

 

Corul bărbătesc

Corul de bărbați activează cu precădere la sărbători, condus fiind de fratele Georgel Dumitrașcu și aduce un specific aparte în închinarea lor, prin rezonanța vocilor bărbătești. Pe lângă implicarea în biserica noastră, coriștii slujesc în Corul Bărbătesc al Bisericilor Baptiste din Timișoara precum și în Corul reunit de bărbați al Bisericilor Baptiste din Banat, lucrare începută la initiativa fratelui Georgel Dumitrașcu, în 2015 alăturându-se și fratele Achim Pele.

 

Fanfara

Sunetul alămurilor a adus multă bucurie în biserica Betel prin slujirea fanfarei încă din anul anul 1966. Ca și celelalte formații muzicale ale bisericii și fanfara participă la glorificarea lui Dumnezeu și la închinare, atât prin imnurile cântate doar de instrumentele fanfare dar și prin cântecele care sunt cântate împreună cu Biserica. Începând cu anul 1993 fratele Olariu Ștefan preia slujirea ca dirijor al fanfarei până în prezent, apoi lucrarea fanfarei a continuat și alături de fratii dirijori Icobescu Dani (2008-prezent) și Caracoancea Daniel (2009 – prezent).
Fanfara bisericii Betel a participat la diferite evenimente atât în România cât și în afara țării dintre care amintim participarea de la Budapesta și Roma la Conferințe ONU referitoare la stoparea pruncuciderii. De asemenea a participat la mai multe Concursuri de Fanfara de la Arad, Bocsa, Lugoj, etc, și la Festivalul Judetean de Fanfară de la Buzias, unde fanfara bisericii noastre participă încă din anul 1997.

 

Orchestră

După o pauză de câțiva ani, în primăvara anului 2019, orchestra simfonică a bisericii este reînfințată și coordonată de fratele Daniel Caracoancea, fratele Daniel punând bazele și formației Brass Cvintet Betel.
Odată cu reînfințarea orchestrei, începe să slujească din nou ansamblul Cor-Orchestră, sub îndrumarea fratelui Daniel Zah.

 

Corul de copii

Corul de copii al bisericii produce bucurie bisericii prin programele ocazionale pe care aceștia le susțin în cadrul serviciilor bisericii, în special la programele de sărbatori, dar și în decursul anului. Sora Adina Covaci a preluat corul de copii și în prezent se ocupă de instruirea și dirijatul acestui cor.

 

Corul de clopoței

O slujire muzicală mai deosebită, este dată de corul de clopotei al bisericii. In anul 2013, activitatea corului de clopoței a fost reluată prin slujirea fratelui Dani Icobescu, Deia Lucuța și Andreea Icobescu. Ulterior sora Delia Dumitrescu s-a alăturat grupului de dirijori ai corului de clopoței.
Tot în cadrul acestui ansamblu activează de asemenea și grupuri de cvartete de clopoței.
Repertoriul abordat cuprinde atât imnuri cât și cântări contemporane creștine.
În decursul anilor, corul de clopotei a participat la diferite acțiuni: evanghelizări, nunți, evenimente caritabile, concerte de colinde, etc., aducând glorie Domnului și bucurie ascultătorilor.
Corul de clopotei este împartit în trei grupuri a cate 11-12 persoane așezate pe diferite categorii de vârstă, formând în total un numar de aproximativ 35 de instrumentisti.

 

Corul de fete

În 2015 fratele Achim Pele înfințează corul de fete, la început exclusiv cu fete din corul mixt, 12 la număr, pe parcurs alăturându-se și alte fete din biserică dar și din alte biserici, ajungând la un număr de 32 de coriste. În această perioadă corul de fete a făcut multe vizite misionare atât în țară cât și în străinătate: Serbia, Austria, Moldova, Italia, Ungaria.

 

Echipele de laudă și închinare

Unul din rolurile cele mai importante în slujirea echipelor de laudă și închinare, este acela de a încuraja închinarea congregațională. Rolul echipelor de închinare este să îl glorifice pe Dumnezeu și să conducă biserica în închinare. Există mai multe echipe de laudă și închinare formate atât din tineri care cîntă vocal cât și instrumental. Slujirea lor se desfășoară atât în serviciile de duminică, cu toată biserica, cât și în cadrul întalnirilor de tineret, din serile de marți. Sunt mai multi frați care slujesc și conduc aceste echipe: Andrei Bulzan, Florin Micicoi, Andrei Bejinar, Timi Cacacoancea, Ionică Olariu.
De asemenea, o data pe lună, cântă grupul mare de tineri al bisericii, unde adesea participă frati si surori din grupele de familii. Acest ansamblu de tineri abordează diferite stiluri musicale, mai clasice – stil gospel, sau mai contemporan – stil worship, lucru ce face ca atât tinerii cât și frații mai în vârstă să se regăsească împreună în închinarea adusă Domnului.

 

Domnul merită toată gloria pentru această lucrare de slujire și închinare, care se desfășoară în biserica noastră. Ne dorim ca ea să se extindă tot mai mult și să atragă cât mai mulți în aceasta slujire. Ne dorim ca să cântăm cu bucurie imurile vechi, care ne definesc credința noastră și de asemenea să rămânem relevanți în vremurile în care trăim, aducând și cântând Domnului o cântare nouă.

~Coordonator departament muzical Daniel Zah
Prezbiter Ionică Olariu