Tineret

La Betel, tinerii au fost întotdeauna acceptați cu multă dragoste și implicați în lucrarea de slujire. In anii dinainte de Revolutia din 89, aici s-au format zeci de slujitori, iar ora tineretului, începută prin anii 70, a fost întotdeauna un magnet care atrăgea tinerii. În anul 1991, cand s-a reluat întâlnirea tinerilor, era un grup de câteva zeci de tineri care se adunau pentru închinare și studiu biblic. Începând cu anul 1992, cu ajutorul lui Dumnezeu, întâlnirile tinerilor de marți seara au cunoscut o amploare deosebită. Pentru mulți ani, fiind singura întâlnire semnificativă din Timișoara, tinerii veneau cu sutele la părtășie, închinare și la ascultarea Cuvântului. În scurt timp, Dumnezeu a făcut, ca întnirea noastră de marți seara să devină una dintre cele mai semnificative lucrări cu tinerii, nu doar în România, ci și în Europa. Doar în cer vom cunoaște cu adevărat impactul acestor întâlniri asupra tinerilor din generația aceasta. Continuând in frumoasa tradiție a Betelului, sute dintre ei sunt implicați în slujire în biserici locale din diferite părți.

Dar lucrarea cu tinerii la Betel înseamna mult mai mult decât “marți seara”. Tinerii sunt implicați activ în viața și slujirea Bisericii Betel. Ei au fost primii implicați in plantarea de noi biserici la Nițchidorf, Folea, Chevereșul Mare și alte locuri. Ei au fost primii care au mers să slujească in Moldova, Bulgaria, Serbia, Ukraina, dar și în Oltenia, Dobrogea sau Muntenia. În fiecare vară am organizat tabere la munte sau la mare și cluburi de vacanță pentru copiii din diferite zone din țară. Misiunea din zona Negrești, județul Vaslui, a început tot cu ei. Pentru zece ani, tinerii Betelului, au organizat Tabăra Internațională de la Brădățel, o posibilitate de întâlnire a tinerilor baptiști români de pretutindeni. Cea mai mare parte a lucrării de pregătire a Festivalului Speranței, cea mai mare evanghelizare din România, i-a avut în prima linie pe tinerii de la Betel. La nivelul părtășiei internaționale, de peste douăzeci de ani, tinerii Bisericii Betel au fost și sunt printre cei mai activi, fiind prezenți în număr mare la congresele de misiune ale Alianței Evanghelice din Europa, dar și la activitățile departamentului de tineret al Fedrației Baptiste Europene. Dorința noastă pentru anii care vor veni este ca Dumnezeu să ne păstreze în harul Său bogat și prin Duhul Sfânt să ne dea putere să rămânem ancorați în Cuvântul Său, să creștem noi slujitori pentru noua generație, să fim mereu în prima linie și să ducem Evanghelia Domnului Isus Cristos până la marginile pământului.

– Samuel Tuțac

REFLECȚII DESPRE VIITOR

(Lecțiile viitorului)

Cine este ca cel înțelept și cine pricepe rostul lucrurilor? Eclesiastul 8:1

În luna octombrie, 2013, revista Historia a realizat un sondaj menit să ofere o imagine a modului în care românii percep istoria. Este interesant de observat cît de mult le place oamenilor să se refugieze în trecut, un trecut mitic, adesea chiar mistificat. Este bine să reflectăm la trecut, dar să nu rămânem blocați în trecut. Această tentație o au și creștinii care tot mai des, în ultimul timp, se refugiază intr-un trecut legendar și povestesc cu multă pasiune despre cât de perfect și cât de bine era odată în bisericile noastre. Însă, la fel ca și în cazul istoriei românilor, dacă vei studia cu atenție documentele vremurilor trecute, vei constata că n-a fost nici chiar așa de bine și nici chiar așa de perfect.
Poate vă întrebați de ce există tendința refugierii în trecut, sau a blocării în trecut. Intr-un articol intitulat: Românii se refugiază în trecut, ca o soluție pentru năpasta prezentului, apărut in revista Historia din octombrie 2013, Corneliu Riegler prezină un răspuns interesant: În mod clar, românii, ca și alte popoare, se refugiază în trecut, un fel de viitor anterior, probabil ca o soluție pentru năpasta (calamitate, nenorocire grea) prezentului, un trecut plin de speranță și opțiuni care vindecă și care poate fi imbunătățit, înfrumusețat, adaptat, redecorat, un remediu pentru suferințele din viața reală. O falsă soluție care ne arată cât de puțin învățăm din istorie.
Este bine să să reflectăm la trecut, dar nu pentru a ne refugia intr-un fel de trecut mitic, ci pentru a învăța dintrecut, dar mai ales pentru a ne pregăti pentru viitor. În Eclesiastul 8:1, Solomon pune o întrebare provocatoare: Cine este ca cel înțelept și cine pricepe rostul lucrurilor? Un răspuns potrivit ar fi cu siguranță următorul: Acela care se pregătește pentru viitor, care nu rămâne blocat în trecut și nu risipește oportunitățile prezentului. Provocarea care ne stă în față anul acesta, la întâlnirile de tineret de marți seara, de la Betel, este de a reflecta despre viitor.
Vor fi 12 săptămâni, în care vom fi provocați, de către slujitori experimentați, să învățăm 12 lecții de viață care ne vor pregăti pentru viitor. Vom căuta să reflectăm împreună la viața noastră, la scopul și menirea noastră. Ne vom întreba ca și Sololomon: Cine este ca cel înțelept și cine pricepe rostul lucrurilor? Cu siguranță nu cel care se refugiază în trecut sau cel rămas blocat în trecut! Înțeleptul este acela care se încrede în Dumnezeu în prezent, învață din trecut și se pregătește pentru viitor.

Samuel Tuțac

 1. Lecția ispravniciei 1 Petru 4:10 – Samy Tuțac, 21 ian
  Ce să faci cu resursele care ti le-a dat Dumnezeu?
 2. Lecția confidențialității Proverbe 11:13 – Paulian Petric 28 ian
  Cum să fi o persoană de încredere și să apelezi la oameni de incredere?
 3. Lecția integritatii Exod 18:21 – Samy Tuțac 4 februarie
  Cum poți trăi drept într-o lume strâmbă?
 4. Lecția prieteniei Proverbe 18:24 – Ionel Tuțac, 11 februarie
  Cum să ai prieteni adevărați și nu doar cunoștințe?
 5. Lecția mulțumirii Proverbe 15:15 – Alex Neagoe, 18 februarie
  Cum să cânți CÂNTAREA FERICIRII in mijlocul unor plângăcioși?
 6. Lecția loialitatii 2 Samuel 15:21 – Marius Birgean, 25 februarie
  Cum să fi loial când cei mai mulți își calcă cuvântul?
 7. Lecția providenței Proverbe 16:9 – Emil Bartos, 4 martie
  Cum să te încrezi în Dumnezeu chiar și când nu înțelegi?
 8. Lecția răbdării Iacov 5:7-8 – Petrică Bulica, 11 martie
  Cum să înveți să aștepți când toți vor totul și acum?
 9. Lecția misiunii Fapte 1:8 – Daniel Bulzan, 18 martie
  Voi fi gata să-l slujesc pe Cristos sau voi rămâne în zona mea de confort?
 10. Lecția calauzirii Psalmul 119:35 – Samy Tuțac, 25 martie
  Cum să călătorești prin viață fără să ratezi ținta?
 11. Lecția hărniciei Proverbe 12:24 – Moise Vrăjitor, 1 aprilie
  De ce să cauți excelența într-o societate mediocră?
 12. Lecția ascultării 1 Samuel 15:22b – Samy Tuțac, 8 aprilie
  De ce onorează Dumnezeu ascultarea mai mult decât slujirea?