Tema generală a lunii Mai este:Prezentarea adevarului .
Data: 18 Mai
Tema: Marturia personala
Text: Fapte 26:1-29, Psalmul 51:10-13;
Verset de aur: Ps. 50:13 “Atunci voi invata caile tale pe cei ce le calca, si pacatosii se vor intoarce la tine”
Ideea centrală: Multi oameni nu sunt gata sa se lase convinsi ca au nevoie de Isus Hristos, dar adesea pot fi atrasi intr-o discutie despre Evanghelie dupa o prezentare a unei marturii personale
Scopul lectiei: Sa ne ajute sa devenim martori eficienti ai Evangheliei lui Hristos prin imbunatatirea marturiei noastre pentru Hristos
Introducere
Unul din cele mai eficiente instrumente de lucru pentru a putea impartasi credinta ta este sa povestesti cum ti-a dat Isus Hristos viata vesnica si cum ti-a imbogatit viata. Cand apostolul Pavel a stat inaintea regelui Agripa (Fapte 26), el i-a spus acestuia simplu, logic si clar despre viata sa de dinainte de mantuire, apoicum l-a intalnit pe Hristos si cum a fost viata sa dupa convertire.
Explicaţii contextuale si exegetice:
In Fapte 25:1-12, apostolul Pavel isi sustinuse apararea inaintea lui Festus, procurator roman al Iudeii intre anii 58-62 d.Hr. asa ca acum se adreseaza direct regelui Agripa (cunoscut ca Agripa II). Agripa II era fiul lui Irod Agripa I(cf.Fapte 12:1) si unul dintre stranepotii lui Irod cel Mare (cf. Matei 2:1). La acea vreme avea vreo 30 de ani si domnea peste teritoriile din nord-estul Palestinei. Pentru ca era prieten cu familia imperiala i s-a dat privilegiul de a-i numi pe marii preoti ai evreilor si de a avea in custodie tezaurul Templului. Trecutul si pregatirea lui il recomandau ca pe unul dintre cei mai calificati sa-l audieze pe Pavel; el cunostea religia evreilor (cf. Fapte 25:26-27) Scopul urmarit de apostolul Pavel prin cuvantarea sa era acela de a-l informa pe Agripa. Pavel si-a inceput cuvantarea adresandu-i complimente, pentru ca el stia ca Agripa cunostea foarte bine toate obiceiurile si neintelegerile iudeilor, fiind un iudeu practicant. Acesta este punctual culminant al tuturor cuvantarilor de aparare ale apostolului Pavel redate in cartea Faptele Apostolilor. (cf. 22:1-21; 23:1-8; 24:10-21; 25:6-11).
In rezumat, apostolul Pavel a afirmat ca viata lui dinainte de mantuire s-a caracterizat prin atasament ferm fata de iudaism (cf.26:4-11). Pe langa atasamentul ferm fata de iudaism, Pavel a fost fanatic in opozitia sa fata de crestinism (cf. 8:3; 9:2; 22:4-5, 19). Faptul ca el isi dadea votul impotriva crestinilor osanditi la moarte insemna ca el era de accord cu actiunile Sinedriului (cf. 8:1, 22:20). In relatarea convertirii lui (26:12-18; cf. 22:1-21; 9:1-19), el mentioneaza din nou o lumina din cer a carei stralucire o intrecea pe a soarelui (22:6). Expresia “a arunca cu piciorul inapoi in varful unui tepus” poate insemna pe de-o parte faptul ca apostolul Pavel se simtea vinovat si ca si-a calcat pe constiinta persecutandu-i pe urmasii lui Hristos. Totusi, mai tarziu apostolul Pavel scrie ca, in ciuda blasfemiei, a violentei si a persecutarii bisericii, i s-a aratat mila pentru ca a facut toate acestea din necredinta si ignoranta( cf. 1 Tim. 1:13) Pe de alta parte expresia “a arunca cu piciorul inapoi in varful unui tepus” se refera si la inutilitatea persecutarii Bisericii.
Vorbind despre viata lui dupa convertire apostolul Pavel descrie misiunea primita din partea Domnului, rezumand mai intai lucrarea sa pentru evrei si apoi prezentand-o si pe cea pentru neamuri. Ambele categorii aveau nevoie sa se pocaiasca si sa se intoarca la Dumnezeu. Mai mult, apostolul Pavel afirma ca mesajul sau era o implinire a profetiilor Vechiului Testament (26:22; cf. 24:14; 28:23) referitoare la moartea si invierea lui Mesia.
Aplicatii / considerente misiologice:
Dumnezeu l-a chemat pe fiecare credincios sa fie un martor a ceea ce “a vazut si a auzit” (1 Ioan 1:3). Marturisirea este un mod de viata- tu esti martor tot timpul. In prima sa epistola apostolul Petru ne indeamna in felul urmator: “Fiti totdeauna gata sa raspundeti oricui va cere socoteala de nadejdea care este in voi” (1 Petru 3:15)
Dragostea pe care o arati altora este cel mai evident mod de a le spune despre dragostea lui Hristos si despre adevaratul tau interes fata de ei. Si viata ta este o marturie. Faptele tale sunt de multe ori mai relevante decat cuvintele. Actiunile tale, totusi, nu sunt suficiente pentru a le comunica altora mesajul evangheliei lui Isus Hristos. Tu trebuie sa marturisesti prin cuvintele tale- sa te identifici pe fata cu Isus Hristos si sa le arati oamenilor prin cuvintele tale cum se pot impaca cu Dumnezeu. Concentreaza-te asupra imbunatatirii marturiei tale pentru Hristos exersand marturisirea prin dragostea crestina aratata celor din jur, prin viata traita in mijlocul semenilor si prin marturia personala.
Întrebări pentru discutii:
Bibliografie
D.A. Carson & Douglas J. Moo, ed., Introducere in Noul Testament, Publicat in Limba Romana de Editura Faclia, Oradea, 2007; John F. Walvoord & Roy B. Zuck, ed., Comentariu al Noului Testament, Publicat in Limba Romana de Fundatia E.B.E. Romania si Editura Multimedia, Arad, 2005; Ucenicie in scoala lui Isus, Manual de crestere spirituala si de formare a lucratorilor crestini laici, Cursul 1-2, editat de B.E.E. Romania, 1987
Pastor Dr. Daniel Maris
Rector Institutul Teologic Baptist Bucuresti
Membru al echipei de redactare a Calendarului de Studiu 2014
Postat in: Studiu Biblic De catre: betel May 17, 2014