REFLECȚII DESPRE VIITOR

(Lecțiile viitorului)
 
Cine este ca cel înțelept și cine pricepe rostul lucrurilor? Eclesiastul 8:1
 
În luna octombrie, 2013, revista Historia a realizat un sondaj menit să ofere o imagine a modului în care românii percep istoria. Este interesant de observat cît de mult le place oamenilor să se refugieze în trecut, un trecut mitic, adesea chiar mistificat. Este bine să reflectăm la trecut, dar să nu rămânem blocați în trecut. Această tentație o au și creștinii care tot mai des, în ultimul timp, se refugiază intr-un trecut legendar și povestesc cu multă pasiune despre cât de perfect și cât de bine era odată în bisericile noastre. Însă, la fel ca și în cazul istoriei românilor, dacă vei studia cu atenție documentele vremurilor trecute, vei constata că n-a fost nici chiar așa de bine și nici chiar așa de perfect.
Poate vă întrebați de ce există tendința refugierii în trecut, sau a blocării în trecut. Intr-un articol intitulat: Românii se refugiază în trecut, ca o soluție pentru năpasta prezentului, apărut in revista Historia din octombrie 2013, Corneliu Riegler prezină un răspuns interesant: În mod clar, românii, ca și alte popoare, se refugiază în trecut, un fel de viitor anterior, probabil ca o soluție pentru năpasta (calamitate, nenorocire grea) prezentului, un trecut plin de speranță și opțiuni care vindecă și care poate fi imbunătățit, înfrumusețat, adaptat, redecorat, un remediu pentru suferințele din viața reală. O falsă soluție care ne arată cât de puțin învățăm din istorie.
Este bine să să reflectăm la trecut, dar nu pentru a ne refugia intr-un fel de trecut mitic, ci pentru a învăța dintrecut, dar mai ales pentru a ne pregăti pentru viitor. În Eclesiastul 8:1, Solomon pune o întrebare provocatoare: Cine este ca cel înțelept și cine pricepe rostul lucrurilor? Un răspuns potrivit ar fi cu siguranță următorul: Acela care se pregătește pentru viitor, care nu rămâne blocat în trecut și nu risipește oportunitățile prezentului. Provocarea care ne stă în față anul acesta, la întâlnirile de tineret de marți seara, de la Betel, este de a reflecta despre viitor.
Vor fi 12 săptămâni, în care vom fi provocați, de către slujitori experimentați, să învățăm 12 lecții de viață care ne vor pregăti pentru viitor. Vom căuta să reflectăm împreună la viața noastră, la scopul și menirea noastră. Ne vom întreba ca și Sololomon: Cine este ca cel înțelept și cine pricepe rostul lucrurilor? Cu siguranță nu cel care se refugiază în trecut sau cel rămas blocat în trecut! Înțeleptul este acela care se încrede în Dumnezeu în prezent, învață din trecut și se pregătește pentru viitor.
 
Samuel Tuțac
 
1. Lecția ispravniciei 1 Petru 4:10 – Samy Tuțac, 21 ian
Ce să faci cu resursele care ti le-a dat Dumnezeu?
2. Lecția confidențialității Proverbe 11:13 -Paulian Petric 28 ian
Cum să fi o persoană de încredere și să apelezi la oameni de incredere?
3. Lecția integritatii Exod 18:21 – Samy Tuțac 4 februarie
Cum poți trăi drept într-o lume strâmbă?
4. Lecția prieteniei Proverbe 18:24 – Ionel Tuțac, 11 februarie
Cum să ai prieteni adevărați și nu doar cunoștințe?
5. Lecția mulțumirii Proverbe 15:15 – Alex Neagoe, 18 februarie
Cum să cânți CÂNTAREA FERICIRII in mijlocul unor plângăcioși?
6. Lecția loialitatii 2 Samuel 15:21 – Marius Birgean, 25 februarie
Cum să fi loial când cei mai mulți își calcă cuvântul?
7. Lecția providenței Proverbe 16:9 – Emil Bartos, 4 martie
Cum să te încrezi în Dumnezeu chiar și când nu înțelegi?
8. Lecția răbdării Iacov 5:7-8 – Petrică Bulica, 11 martie
Cum să înveți să aștepți când toți vor totul și acum?
9. Lecția misiunii Fapte 1:8 – Daniel Bulzan, 18 martie
Voi fi gata să-l slujesc pe Cristos sau voi rămâne în zona mea de confort?
10. Lecția calauzirii Psalmul 119:35- Samy Tuțac, 25 martie
Cum să călătorești prin viață fără să ratezi ținta?
11. Lecția hărniciei Proverbe 12:24 – Moise Vrăjitor, 1 aprilie
De ce să cauți excelența într-o societate mediocră?
12. Lecția ascultării 1 Samuel 15:22b – Samy Tuțac, 8 aprilie
De ce onorează Dumnezeu ascultarea mai mult decât slujirea?

 

Postat in: Uncategorized De catre: January 26, 2014