ECOURI PROFETICE (X): Anul de veselie ca angajament la misiune
Text: Isaia 61: 1-3

Introducere

 • Anul 2014 desemnat la Betel ca anul misiunii
 • Isaia foloseşte conceptul de „an de îndurare” pentru a descrie misiunea Robului lui Dumnezeu, iar Domnul Isus foloseşte acest text pentru a-Şi anunţa misiunea Sa (Lc. 4:18-19)
 1. Semificaţia anului de veselie în istoria lui Israel (Lev. 25)
  1. Descrierea procesului de sărăcire: acumularea de datorii, vânzarea de bunuri, pierderea terenurilor (sursa de subzistenţă), pierderea libertăţii (vânzarea ca robi), pierderea familiilor (datorită statutul de rob)
  2. Stabilirea anului de veselie ca răspuns la aceste drame:
   1. Anularea datoriilor
   2. Recâştigarea proprietăţilor/pământurilor
   3. Redobândirea libertăţii (şi a demnităţii)
   4. Refacerea familiilor
   5. Dreptatea socială (calcularea preţurilor în funcţie de anul de veselie)
   6. Bucuria odihnei (fiind considerat un an sabatic)
 2. Împlinirea anului de veselie în misiunea Domnului Isus
  1. Profeţia lui Isaia (61:1-3): pentru a descrie gloria misiunii şi vremii lui Mesia, Isaia se foloseşte de anul de veselie
  2. Predica din Nazaret (Luca 4): în predica Sa inaugurală, Domnul Isus Îşi anunţă misiunea ca împlinire a anului de veselie vestit de Isaia. Faptul că citarea se opreşte la Isa. 61:2a (omiţând referinţa la judecată din v. 2b) arată că prima Sa venire a fost pentru mântuire, nu pentru judecată (Ioan 3:17), dar aceasta nu elimină judecata celei de-a doua veniri
  3. Lucrarea Domnului Isus (confirmă împlinirea anului de veselie): „datornicii”/păcătoşii primesc iertare (femeia păcătoasă); cei înrobiţi de păcat primesc eliberare; cei stigmatizaţi îşi câştigă demnitatea (femeia samariteancă, leproşii, samaritenii); familiile se reîntregesc (învierea lui Lazăr, fiica lui Iair); dreptatea/transformarea socială se implementează (angajamentul lui Zacheu; sclavul Onisim şi stăpânul Filimon devin fraţi); odihna este dobândită (Mt. 11:28-29)
 3. Extinderea anului de veselie în misiunea noastră
  1. O misiune îndreptată spre cei cu şansa a doua (oameni înrobiţi de păcat, persoane la care ne-am gândit mai puţin să le spunem despre Hristos, grupuri neevanghelizate, etc.)
  2. O misiune care duce mai departe oferta anului de veselie: iertare, moştenirea cerului, eliberarea de păcat, redobândirea demnităţii, refacerea familiilor, transformarea socială, odihna în Hristos
 • Încheiere: orice an începe cu o zi – anul de veselie începe cu ziua ispăşirii (Lev. 25:9-10a). Astăzi poate fi această zi pentru tine!
 • Postat in: Alex Neagoe, Schițe de predici De catre: January 19, 2014